call 01 84 80 60 29 call [email protected]

5 frågor du bör ställa din läkare om leverhälsa

BY sanalab — Mar 26, 2025 1
5 frågor du bör ställa din läkare om leverhälsa

Levern är ett oumbärligt organ som ansvarar för ämnesomsättning, matsmältning och mycket mer. Här är 5 frågor du bör ställa till din läkare om din leverhälsa.

Som kroppens största inre organ har levern både matsmältningsrelaterade och icke-matsmältningsrelaterade funktioner som är avgörande för livet. Inom matsmältningssystemet hjälper den till att bryta ner maten med hjälp av galla och omvandlar näringsämnen till ämnen kroppen kan använda. Utanför matsmältningssystemet producerar levern proteiner, omvandlar lagrad energi till användbar energi, filtrerar bort toxiner och skadliga ämnen från blodet samt bearbetar potentiellt skadliga substanser som läkemedel eller alkohol.

Leverhälsa är avgörande för en rad kroppsfunktioner. När levern inte fungerar som den ska, kan symtom utvecklas långsamt och vara svåra att upptäcka. Därför är det viktigt att främja leverhälsan i förebyggande syfte, med hänsyn till de många riskfaktorer vi idag känner till. Att regelbundet kontrollera levern, i kombination med hälsosamma vanor och naturliga tillskott, är det bästa sättet att ta hand om sin lever.

Om du har oro kring din lever är det viktigt att diskutera det med din läkare. Läkarbesök varar ofta inte mer än tio minuter, så det gäller att nyttja tiden väl. Att känna till de viktigaste frågorna hjälper dig att få svar och vägledning kring hur du bäst optimerar leverhälsan.

De bästa frågorna att fokusera på är

♦ Hur mår min lever?
♦ Finns det några leverfunktionstester vi kan göra?
♦ Vilka behandlingsalternativ finns?
♦ Hur kan jag förbättra min leverhälsa?

Att få svar på dessa frågor är en bra början. Ytterligare läkarbesök kan behövas beroende på provsvaren. Om du vill veta mer om din leverhälsa hittar du nedan de viktigaste frågorna att ta upp i din vidare strävan efter bättre leverhälsa.

1. Vilka faktorer påverkar leverhälsan negativt?

De främsta orsakerna till nedsatt leverfunktion är:

♦ Dålig kost och övervikt som leder till fettinlagring i levern och skada på levercellerna.
♦ Hög alkoholkonsumtion – mer än två enheter per dag eller kraftigt drickande.
♦ Virusinfektioner, ofta kopplade till livsstil och riskbeteenden.
♦ Överanvändning av vissa läkemedel samt exponering för kemikalier och toxiner.
♦ Genetiska tillstånd som gör att levern ansamlar metaller (som järn eller koppar) eller bildar defekta proteiner (som alfa-1-antitrypsin).

2. Vilka är tecknen och komplikationerna vid dålig leverhälsa?

Tecken på nedsatt leverfunktion varierar beroende på orsaken, men några generella symtom bör du ta upp med din läkare:

♦ Buksmärta, särskilt under höger revbensbåge
♦ Gasbildning eller svullen mage
♦ Tecken på dålig matsmältning, som halsbränna eller sura uppstötningar
♦ Trötthet, sömnproblem och koncentrationssvårigheter
♦ Illamående, kräkningar eller minskad aptit
♦ Lätt att få blåmärken eller långsam blodstoppning
♦ Svullnad i ben och fotleder, eller ansiktssvullnad på morgonen
♦ Klåda eller hudutslag, särskilt i handflatorna

Utan tidig upptäckt och behandling kan leverfunktionen försämras. Då kan mer allvarliga tecken uppträda, som:

♦ Mag- och tarmblödningar
♦ Muskelbortfall
♦ Gul hud eller gula ögonvitor
♦ Spindelliknande blodkärl
♦ Klåda och hudutslag
♦ Kraftig trötthet, svaghet och nedsatt mental funktion

För att förstå symtomen måste man förstå hur levern slutar fungera. När levern blir sjuk svullnar den upp och blir öm. Med tiden bildas ärrvävnad och organet blir hårt. Eftersom stora mängder blod passerar genom levern påverkar dess tillstånd blodcirkulationen. Dålig leverfunktion kan leda till att blodet tar andra vägar, vilket kan ge inre blödningar.

En frisk lever tillverkar proteiner, så utan tillräcklig proteinproduktion kan vätska samlas i kroppen. En frisk lever håller gallan inom matsmältningssystemet – annars läcker den ut i blodet och gör huden och ögonvitorna gula. Levern rensar också bort kvävehaltiga restprodukter och toxiner – annars samlas de i hjärnan och påverkar tankeförmågan. Förebyggande åtgärder är därför viktiga.

Ju längre man väntar, desto mer försämras levern. Komplikationerna kan variera från måttliga till allvarliga och omfatta:

♦ Dålig matsmältning
♦ Undernäring
♦ Blödningar
♦ Svullnad i ben och buk
♦ Förstorad mjälte
♦ Infektioner
♦ Högt blodtryck, särskilt i venerna till levern
♦ Ansamling av toxiner och kväverester

3. Vilka tester finns för att kontrollera leverns hälsa?

Din läkare kan utföra leverfunktionstester för att kontrollera leverns allmänna tillstånd, vilket ofta börjar med blodprov som mäter leverenzymnivåer och proteiner samt en blodstatus. Följande blodprover ger en bild av leverns funktion:

♦ Leverenzym, såsom ALAT, ASAT och alkaliskt fosfatas
♦ Albumin
♦ Bilirubin
♦ Blodplättar
♦ Blödningstid

Utöver dessa grundläggande tester kan läkaren även överväga att kontrollera:

♦ Vitamin D
♦ Prealbumin
♦ Zink
♦ Blodfetter
♦ Virusinfektioner
♦ Ultraljud

Ett leverultraljud bör genomföras, särskilt om något av de inledande testerna visar avvikelser. Ultraljud är relativt billigt, icke-invasivt och utan strålningsrisk.

4. Vad kan jag göra för att förbättra leverfunktionen?

Det bästa sättet att främja en frisk lever är genom kost- och livsstilsförändringar. Läkaren kan övervaka och behandla komplikationer, men långsiktig leverhälsa uppnås bäst genom egen livsstilsförändring.

Kost: Den kosthållning som har bäst vetenskapligt stöd för leverhälsa är medelhavskosten. Den är rik på nyttiga fetter (omättade), färska grönsaker, frukt, baljväxter och fisk. Den innehåller mindre animaliska produkter, särskilt rött och processat kött, mejeriprodukter och raffinerat socker/mjöl. Det finns även en kulturell aspekt i att äta gemensamt, vilket främjar måltidsglädje.

Tidsbegränsat ätande: Ny forskning visar att begränsning av ätfönstret under dagen kan hjälpa levern att eliminera toxiner och fett, samt ge tid för återhämtning genom fastemekanismer. Fasta ger levern utrymme att reparera vävnader och återställa balansen i kroppen.

Måltidsplanering: Många av oss planerar inte våra måltider, men detta är en viktig åtgärd för att förbättra hälsan. Förbered matlådor med färska råvaror och ta med frukt, nötter och frön som mellanmål. Undvik att ofta äta ute eller “på språng”.

Motion: Målet är 15–30 minuters fysisk aktivitet per dag. Om tiden är knapp, gör små justeringar i vardagen: ta trapporna, promenera efter lunch, eller parkera längre bort.

Alkoholkonsumtion: Alkohol metaboliseras likt socker av levern, och är samtidigt ett gift. Måttlighet är avgörande – i vissa fall krävs full avhållsamhet för att undvika komplikationer.

Viktnedgång: Att minska kroppsvikten med bara 5–7 % kan ha stor effekt på leverhälsan, oavsett metod.

5. Vilka behandlingsalternativ finns vid leverskador?

Det finns läkemedel mot virusinfektioner och för symtomlindring, men det enda verkligt effektiva sättet att stödja leverhälsan är via kost och livsstil. Du har bara en lever – en transplantation är riskfylld och medför livslång uppföljning.

Medicinska behandlingar kan också medföra biverkningar såsom:

♦ Accelererad leverskada
♦ Elektrolytrubbningar och uttorkning
♦ Njurskada
♦ Infektioner och bakteriell överväxt
♦ Trötthet och dåsighet

Därför kan naturliga kosttillskott vara ett värdefullt komplement till medicinska alternativ. Ingredienserna i SanaLiver™ är noggrant utvalda för sin kliniska effektivitet och stödjer leverns funktion naturligt. Tillskottet är bäst i förebyggande syfte men kan även bidra till att bromsa sjukdomsförloppet.

SanaLiver har utvecklats för att vara det mest effektiva tillskottet för leverhälsa på marknaden, som svar på en ökande hälsokris som påverkar över 100 miljoner amerikaner.

Tillsammans med kost- och livsstilsförändringar kan vår patenterade formel ge dagligt stöd för levern på ett naturligt och säkert sätt.

Kronärtskockaextrakt: Innehåller cynarin – en antioxidant som stimulerar gallproduktionen och hjälper till att rensa ut toxiner. Innehåller även kalium, som har en vätskedrivande effekt och främjar utrensning.

Mariatistel: Innehåller silybin, en välstuderad substans som stärker leverceller, skyddar levern och främjar avgiftning. SanaLiver använder en mycket biotillgänglig form.

N-Acetylcystein (NAC): En aminosyra som hjälper till att återbilda glutation – kroppens främsta antioxidant – och därmed stödjer levern i att hantera oxidativ stress.

L-Metionin: En essentiell aminosyra som bidrar till leverhälsa och proteinsyntes, tack vare sin unika svavelstruktur.

Reducerat Glutation: En viktig antioxidant som neutraliserar tungmetaller, läkemedel och toxiner, särskilt relevant vid alkoholintag eller leversjukdom.

S-Adenosylmetionin (SAMe): Viktig i glutationcykeln och central för produktion och omsättning av hormoner, neurotransmittorer och proteiner. Stödjer särskilt levern och nervsystemet.

Sammanfattning

Levern är ett livsviktigt organ som ansvarar för ämnesomsättning, matsmältning och kroppens avgiftning. Dessa viktiga funktioner utsätter den för påfrestningar som med tiden kan orsaka skador. I kombination med en hälsosam livsstil och regelbunden motion kan SanaLiver™ hjälpa till att skydda leverceller och bevara leverfunktionen.

Cart

Cart